Historier

Små historier, der vækker nysgerrighed og kommunikerer hvad der sker indenfor de forskellige områder

  Pollenanalyse er den eneste metode, der giver det fulde overblik over vegetationens udvikling i fortiden. Men metoden er desværre yderst arbejdskrævende – og dermed dyr. Et detaljeret pollendiagram fra en dansk sø, omfattende hele sen- og postglacialtiden, repræsenterer ofte hen mod et års arbejde. Så dem foreligger der ikke voldsomt mange af.
I keramik fra det 6. og 5. årtusinde før Kristus støder man i Skandinavien og Baltikum på udløberne af håndværkets to store historiske rødder. Ler er selvfølgelig forudsætningen for al keramik. Det der for alvor skiller de to traditioner ad er valget af materiale til magring.
Madlavning som i Ertebølletiden. Der er godt fyret op under potterne, fordi det ellers tager lang tid inden en madskorpe dannes. Fotograferet af Bente Philippsen.  
Stav med hank fra stavbygget spand fra Waterford, Irland, ©Aoife Daly  
Fræer foden og skoen blev fundet i en mose i 1842 og er fra ældre jernalder. Skoen består af et enkelt stykke  skind uden sål. Skoen er foldet rundt om foden og holdt på plads af lædersnører. Inde i skoen er der foer. Som ofte for moselig er foden og skoen nu helt udtørret og hård, dvs. at man kan ikke lige trække skoen af foden.
Huldremosekvinden er det første komplette moselig, som indgik i Nationalmuseets samling.
De arkæologiske lag fra klostre og middelalderbyer indeholder ofte mængder af frø, men er det nu også de gamle frø der spirer frem i udgravningerne?
Et af de ældste fund af hovedpude er fra overgangen mellem ældre romersk jernalder og yngre romersk jernalder (130-160 e. Kr.)
Øm Kloster Museum har netop åbnet en udstilling, hvor bl.a. en ansigtsrekonstruktion af biskop Peder Elafsen, der døde i 1246, indgår. Hans grav er arkæologisk påvist og kan ses i klosterterrænet.

Sider